Azalea

Algemeen

De azalea is afkomstig uit China en Japan waar hij nu nog steeds geldt als geluksbrenger. Omstreeks 1770 is deze plant naar Europa meegekomen om hier dan later op commerciële basis gekweekt te worden. De azalea, zoals wij hem nu kennen, is typisch Gents. Meer dan 90% van de wereldproduktie gebeurt in de gemeenten rond Gent. Dit komt onder andere door de goede kwaliteit van het water, de bodemstructuur en het gematigd zeeklimaat.

Teelt

Eerst worden jonge scheutjes afgesneden van de planten, die dan in vochtige turfgrond worden gestekt, afgedekt met plastiek en via vloerverwarming warm en vochtig worden gehouden. De stekjes blijven een 6-tal weken onder plastiek, totdat ze goed beworteld zijn. Dan worden de kopjes eruit gesneden om beter te kunnen vertakken. Daarna worden deze planten nog enkele malen ingetopt tot zij groot genoeg zijn om te ‘af te kweken’, dwz. de plant zodanig behandelen dat zij een mooie vorm krijgt en voor een gelijkmatige knopvorming zorgt. Een deel van de planten worden buiten gezet, terwijl de gevoeligste soorten in de serre verder worden opgekweekt. Rond september-oktober komen de planten terug naar binnen. Eenmaal de planten grote knoppen hebben gevormd, worden zij in de ‘warme serre’ (terug met vloerverwarming) gezet zodat zij mooi gelijkmatig in bloei kunnen komen. De kweekperiode van de azalea’s is tussen de 9 maanden (mini-azalea’s) en de 2,5 jaar (de grotere maten).

Verkoop

De verkoop van azalea’s gebeurt grotendeels via groothandel, vnl. exporteurs die de planten kopen om ze te leveren doorheen gans Europa. Op ons bedrijf kunnen wij azalea's aanbieden aan zeer lage prijzen. ook voor grotere bestellingen (verkoopakties voor een vereniging bvb. kan U bij ons terecht, wij trachten U steeds de laagste prijs te maken, zodat dit voor uw vereniging zo voordelig mogelijk is)

De bloeiperiode van de azalea’s bij ons, begint rond september en loopt ongeveer tot eind april.

Creaties en vormen

Doordat de azalea een breed kleurenpalet en speciale modellen heeft, is er wel steeds een azalea die past in uw interieur. Bij ons kan U steeds terecht voor speciaal opgemaakte stukken. Als U zelf een beetje creatief bent, dan kan u met een azalea zeer mooie composities maken die U wekenlang plezier geven in huis. Zie foto's